Chlebek bananowy z korzenną nutą

Składniki:

👉🏼 3 duże banany
👉🏼 1,5 szklanki mąki orkiszowej
👉🏼 1/3 kostki masła
👉🏼 1/3 szklanki ksylitolu
👉🏼 1 duże jajko
👉🏼 1 łyżeczka sody oczyszczonej
👉🏼 1 łyżeczka cynamonu
👉🏼 1 łyżeczka zmielonych goździków
👉🏼 garść suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieść widelcem, masło roztopić i dodać do bananów. Następnie w oddzielnej misce roztrzep jajko z ksylitolem na puszystą pianę. Dodaj przygotowaną pianę do bananów. Później przesyp mąkę przez sito razem z sodą oczyszczoną. Dodaj cynamon i goździki. Ciasto przełóż do formy delikatnie wysmarowanej od środka np. resztkami masła i obsypanej odrobiną bułki tartej. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 min i piecz w temperaturze 170 stopni (środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół).

SMACZNEGO 😍