Nowotwór jajnika jest jednym z najczęstszych nowotworów narządów rodnych kobiety. Przeczytaj, jakie czynniki żywieniowe mogą być Twoim sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych


🥦 Ważna jest wysoka zawartość w diecie warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych warzywach i owocach, jak i zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę w szczególności na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, rzodkiewka, rzepa, które obfitują w tzw. glukozynolany, czyli substancje zawierające siarkę. Związki te wyjazują duże działanie hamujące proces nowotworowy.
🥗 Odpowiednia podaż włokna pokarmowego - błonnika działać może prebiotycznie. To pomoże natomiast zadbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy mogą wykazywać działanie ochronne szczególnie w kierunku nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.
🍞 Produkty razowe o niskim inteksie glikemicznym. Dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyjać może bowiem rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu różnego rodzaju guzów.
🐠 Odpowiednia podaż przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka
🍰 Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans KT, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach działają pro-nowotworowo.
🥛 Fermentowane produkty mleczne - Produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:
🥓 Obróbkę kulinarną - Potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana.
🍅 Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
🍿 Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy.
🥜 Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).