Składniki na 8-10 sztuk

  • 2,5 szklanki startego kalafiora ok.1/2 kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 
  • 0,25 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy
  • 1,5 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • czarny pieprz 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki  i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę,  w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Kaszę warto rozgotować, aby masa była bardziej kleista.