• Podobnie jak w przypadku innych produktów - im krótszy skład, tym lepiej. Im mniej cukru, polepszaczy i regulatorów smaku, tym będzie bardziej wartościowy. Np. fosforan potasu występujący często w ich składzie w celu regulacji kwasowości, w nadmiernej ilości może ograniczyć wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu. W niektórych produktach możemy znaleźć także karagen, substancję, która może u niektórych powodować wzdęcia.
  • Dodatkowo warto zwracać uwagę na zawartość cukru w produkcie. Jeżeli na opakowaniu widnieje informacja, że zawiera tylko naturalnie występujące cukry, najpewniej jest to dobry produkt. Jeżeli natomiast składzie znajdziemy cukier dodany w czasie produkcji w postaci cukru lub syropów, nie będzie to najlepszy wybór.
  • Należy zwracać uwagę na to, czy produkt jest fortyfikowany, to znaczy wzbogacony o składniki takie jak: wapń, witaminę D, Witaminy B2 i B12 czy inne składniki mineralne. Fortyfikacja ma za zadanie upodobnić produkt pod kątem wartości odżywczych do mleka krowiego.