Składniki: 

Spód:

  • 250g daktyli 
  • 125g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 35g masła orzechowego

Daktyle wrzucić do wysokiego naczynia i zalać gorącą wodą tak, by je zakryła, odstawić. Do misy blendera lub thermomixera wrzucić namoczone daktyle (odsączone z wody, wodę pozostawić), mąkę i masło orzechowe. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody z daktyli. Masa powinna być kleista i dość twarda. Wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki lub zamrażalnika. 

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 700ml mleka 
  • 80g erytrolu 
  • 2 żółtka jaja 
  • 1.5 łyżki żelatyny

Odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Pozostałą część zagotować z erytrolem. Dodać do wrzącego mleka masę budyniową oraz żółtka i chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i powoli dodać do masy, mieszając. Ostudzić i wyłożyć na spód daktylowy, ozdobić dowolnymi owocami i pozostawić do stężenia.