Składniki 
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej

• 1 łyżeczka soli himalajskiej

• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia 

w razie potrzeby dodatki: ziarna, czarnuszka, suszone pomidory, przyprawy.  


Wykonanie 
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 
godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może 
utworzyć się pianka. 
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny 
znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień. 
Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. 
Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do 
uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku 
lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni 
całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”. 
Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 
stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka. 
Wyjmij  foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.