Tak naprawdę wpływ samej nietolerancji laktozy na komponowanie posiłków będzie niewielki. W przypadku nietolerancji laktozy należałoby bowiem sięgać po produkty mleczne, które pozbawione są w procesie produkcji cukru mlecznego i oznaczone jako produkty "bez laktozy". Wówczas należy komponować posiłki na ich bazie podobnie jak w przypadku standardowego nabiału - najlepiej z dodatkiem zdrowych tłuszczów (pestki, orzechy, nasiona, awokado, olej lniany, oliwa) warzyw/owoców z niskim IG oraz produktów zbożowych razowych (pieczywo razowe, otręby, płatki, grube kasze). 
W przypadku nietolerancji laktozy warto zwrócić uwagę na mleko. Ponieważ może być ono dosłodzone innymi cukrami, badania wskazują, że może powodować większe wyrzuty insuliny, niż standardowe mleko. Należy więc trzymać się zasady, by nie pić kawy z mlekiem między posiłkami, nie ważne, czy mówimy o mleku z laktozą, czy bez niej.