Ilość posiłków w przypadku osób z insulinoopornością, tak jak w każdym innym przypadku powinna być dopasowana indywidualnie. 
Uwarunkowana powinna być m.in.:
- długością dnia i możliwością spożywania posiłków np. w czasie pracy
- samopoczuciem po posiłkach - m.in. występowaniem objawów hipoglikemii reaktywnej, jeśli występują spadki glukozy we krwi warto skrócić przerwy między kolejnymi posiłkami,
- przyzwyczajeniami (np. jeśli do tej pory podjadałeś/aś pomiędzy posiłkami, warto rozpocząć dietę od większej ilości posiłków),
- ilością kilokalorii w diecie. 
Najczęściej zaleca się spożywać posiłki co około 3-4 godziny, jednak są osoby, które czują się lepiej na 3. Są także osoby, którym służy rozkład 5 dań w ciągu dnia i również nie jest to błędnym rozwiązaniem w przypadku insulinooporności. Zalecamy więc obserwować swoje samopoczucie, przeanalizować możliwość spożywania potraw w ciągu dnia i na tej podstawie samodzielnie lub przy pomocy specjalisty ustalić optymalny dla siebie rozkład.