• buraki - 3 duże sztuki
  • woda - 1,5 litra
  • sól - 1,5 łyżki
  • pieprz ziarnisty - 12 sztuk
  • liść laurowy - 10 sztuk
  • ziele angielskie - 6 sztuk
  • czosnek - 9 ząbków 
  • koper - opcjonalnie do smaku

Duże szklane naczynie wyparzyć, osuszyć wraz z zakrętkami. Czosnek obrać z łupinek i delikantie rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, tak, by się rozpuściła. Buraki pokroić na równe kawałki. Przygotowane buraki włożyć do słoika, dociskać. Pomiędzy wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą, pamiętając by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoik i postawić do góry nogami.