W pogramie żywieniowym waga produktów podana jest zawsze jako produkt sklepowy - najprościej mówiąc ważymy go tak, jak go kupujemy, przed obróbką kulinarną (obraniem, ugotowaniem itp.). Owoce ważymy ze skórą/pestką, mięso przed usmażeniem/ugotowaniem, kaszę/ryż/makaron przed ugotowaniem.

Warto ważyć produkty przynajmniej na początku diety, szczególnie te, które występują często w diecie, np. kromka pieczywa, łyżka oliwy.

Jeśli gramatura pokrywa się z założoną w diecie nie trzeba za każdym razem ważyć kromki.

Nie trzeba natomiast ważyć warzyw.

 

 

 

 

dietetyk wrocław, dietetyk kliniczny wrocław, dietetyk sportowy wrocław, dieta niski IG, dietetyk we Wrocławiu, dietetyk kliniczny, dieta w insulinooporności, dieta na cholesterol, dieta w chorobach tarczycy, dieta w sporcie, dieta fitness, dieta na masę, dieta na redukcję, odchydzanie Wrocław, dietetyka sportowa, diety sportowe, odchudzanie, skuteczna dieta, redukcja, żywienie w chorobie