• Chili - dzięki zawartości kapsaicyny wykazuje działanie przeciwbakteryjnie. Poprawia także krążenie krwi oraz stabilizuje ciśnienie. Działa spowalniająco na wchłanianie tłuszczu w jelitach. Dodatkowo wpływa na proces rozkładu węglowodanów regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach.

 

  • Chrzan- Przyspiesza przemianę materii, dodatkowo ułatwia trawienie, zwiększa odporność. Chrzan zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest antyoksydantem.

 

  • Cynamon - przyprawa, o wielu właściwościach. Poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo. Cynamon wpływa na układ sercowo-naczyniowy obniżając ciśnienie krwi. Ma również wpływ na obniżenie stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterolu. Hamuje wzrost bakterii H. pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka. Zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach organizmu przez co jest polecana w profilaktyce i leczeniu cukrzycy oraz insulinooporności. Cynamon jest również zasobny w witaminy: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest w nim również obecny potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Dzięki tym składnikom, cynamon wpływa korzystnie na żołądek i apetyt. 

 

  • Czosnek - przede wszystkim działa bakteriobójczo i antywirusowo. Zawiera olejek eteryczny, który wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

 

  • Kurkuma - zaliczana do żywności superfood. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – fitozwiązek o właściwościach przeciwutleniających. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni również układ odpornościowy. Przyprawa ta zawiera również błonnik, olejki lotne oraz żywice. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które biorą udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. W kurkumie jest również dużo żelaza, które pomaga m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dzięki tym składnikom, kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, serce i mózg. Ponadto poprawia nastrój. Działa przeciwbakteryjnie, wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność. 

 

  • Curry - dzięki obecności szeregu przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) posiada szerokie spektrum działania na organizm. Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.