Składaniki na 2 sztuki:

- mąka, najlepiej razowa (pszenna/orkiszowa/żytnia) 250-300g

- woda, najlepiej ciepła 150-200g

- oliwa z oliwek 30g (3 łyżki)

- sól, zioła (bazylia, zioła prowansalskie) 

- proszek do pieczenia (szczypta)

- passata pomidorowa (ok.100g) 

dodatki według uznania: mozzarella, szynka parmeńska, kukurydza konserowa, rukola, bazylia, pomidorki koktajlowe, szpinak itp.

 

Z mąki, wody, sody, przypraw i oliwy ugnieść ciasto. Powinno mieć zwartą konsystencję, ale nie być zbyt kleiste, stąd warto zacząć od mniejszych ilości mąki (250g) oraz mniejszej ilości wody (150g) i stopniowo uzupełniać aż do odpowiedniej konsystencji ciasta. 
Podzielić porcję ciasta na pół i rozwałkować na posypanym mąką blacie na okągłe, cienkie placki. Z obu stron placki natrzeć mąką tak, aby się nie kleiły. Podgrzewać na dużej, płaskiej patelni lekko posmarowanej oliwą aż do zarumienienia ciasta po jednej stronie, przerzucić na drugą stronę, posmarować passatą, położyć ulubione dodatki, przyprawić i przykryć patelnię pokrywką do zagrzania dodatków i rozpuszczenia mozzarelli. Podawać np. ze świeżą rukolą i pomidorkami.