Z przepisu wychodzi 5 porcji, każda ok. 280 kcal
składniki:

- 500 g marchewki,
- 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
- 5 jaj,
- 20 g miodu,
- 50 g orzechów,
- 30 g rodzynek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli, sok z cytryny

Marchewki obrać i zatrzeć na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane zmiksowaaćć na mąkę lub użyć gotowej mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchewkę, mąkę, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i pod koniec kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając masę. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.