• Dieta uboga w białko może osłabić produkcję oraz aktywność komórek odpornościowych a także przeciwciał w naszym organizmie,
  • niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, słabej regeneracji organizmu oraz wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie,
  • niektóre rodzaje białek, np. białko serwatkowe (z mleka krowiego) - zawierają m.in.   białka, takie jak laktoferyna i immunoglobuliny, które wpływają na wzrost odporności, 
  • w wielu stanach chorobowych zwiększa się zapotrzebowanie na określone aminokwasy, potrzebne, by organizm mógł szybciej radzić sobie w walce z chorobą,
  • w zaleceniach żywieniowych dotyczących pacjentów z Covid-19 sugeruje się, że podaż białka powinna wynosić około 1,5–2,0 g / (kg / dzień), podczas, gdy wiele osób, zwłaszcza starszych, dostarcza w swojej diecie krytycznie niskie dawki białka,
    w badaniach na zwierzętach dieta uboga w białko powodowała cięższy przebieg chorobę i większą śmiertelność wywołaną wirusami - zwiększenie spożycia białka powodowało poprawę rokowań.


Bibliografia:

Daly JM, Reynolds J, Sigal RK, Shou J, Liberman MD. Effect of dietary protein and amino acids on immune function. Crit Care Med. 1990 Feb;18(2 Suppl):S86-93. PMID: 2105184.
Taylor AK, Cao W, Vora KP, De La Cruz J, Shieh WJ, Zaki SR, Katz JM, Sambhara S, Gangappa S. Protein energy malnutrition decreases immunity and increases susceptibility to influenza infection in mice. J Infect Dis. 2013 Feb 1;207(3):501-10. doi: 10.1093/infdis/jis527. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22949306.
Castaneda C, Charnley JM, Evans WJ, Crim MC. Elderly women accommodate to a low-protein diet with losses of body cell mass, muscle function, and immune response. Am J Clin Nutr. 1995 Jul;62(1):30-9. doi: 10.1093/ajcn/62.1.30. PMID: 7598064.
Roth E, Spittler A, Oehler R. Glutamin: Wirkungen auf das Immunsystem, auf Eiweisshaushalt und Darmfunktionen [Glutamine: effects on the immune system, protein balance and intestinal functions]. Wien Klin Wochenschr. 1996;108(21):669-76. German. PMID: 9045524.
Stachowska, Ewa et al. “Nutritional Support in Coronavirus 2019 Disease.” Medicina (Kaunas, Lithuania) vol. 56,6 289. 12 Jun. 2020, doi:10.3390/medicina56060289
Karacabey, Kursad. (2012). The Effect of Nutritional Elements on the Immune System.