Zastąpienie już połowy porcji ziemniaków lub ryżu soczewicą, może obniżyć poziom glukozy we krwi po posiłku o nawet 20% - w badaniach naukowców z Uniwersytetu w Guelph zastąpienie połowy porcji ryżu soczewicą spowodowało spadek stężenia glukozy o 20%, natomiast w przypadku ziemniaków o nawet 35%. Wynika to z tego, iż spożywanie nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, może wpływać na spowolnienie trawienia i uwalniania się cukrów zawartych w skrobi do krwioobiegu, co oznacza mniejsze stężenie glukozy oraz brak skoków poziomu glukozy.

Dita Moravek, Alison M Duncan, Laura B VanderSluis, Sarah J Turkstra, Erica J Rogers, Jessica M Wilson, Aileen Hawke, D Dan Ramdath. Wymiana węglowodanów z ryżu lub ziemniaka z soczewicą Zmniejsza poposiłkową odpowiedź glikemiczną u zdrowych dorosłych w ostrym, randomizowanym badaniu Crossover . The Journal of Nutrition , 2018; 148 (4): 535