Jak budować odporność? - Flora bakteryjna
Odporność organizmu jest w dużej mierze związana z funkcjonowaniem układu odpornościowego, który skutecznie broni organizm przed infekcjami i chorobami. Flora bakteryjna, zwłaszcza ta znajdująca się w przewodzie pokarmowym, odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia i równowagi tego systemu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie produkty i dowiedz się które produkty są najlepszymi źródłami pokarmowymi wspierającymi zdrową florę bakteryjną jelit. 🧐
Odporność organizmu jest w dużej mierze związana z funkcjonowaniem układu odpornościowego, który skutecznie broni organizm przed infekcjami i chorobami. Flora bakteryjna, zwłaszcza ta znajdująca się w przewodzie pokarmowym, odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia i równowagi tego systemu.
Warto dbać o odpowiedni stan flory bakteryjnej jelit za pomocą diety oraz ew. w suplementacji, gdyż:
profilaktyka probiotyczna może skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych i czas trwania choroby,
probiotyki mogą chronić organizm przed infekcjami wirusowymi i zmniejszać ryzyko przeziębienia,
probiotyki mogą wzmacniać skuteczność szczepionki przeciw grypie, jeśli są przyjmowane podczas jej stosowania,
probiotyki mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie przewodu pokarmowego i zmniejszać dolegliwości tj. nieswoiste zapalenie jelit, biegunka czy zespół jelita drażliwego. Problemy te mogą dotyczyć zwłaszcza osób po grypie lub innej chorobie wirusowej.
Poniżej wybrane najlepsze źródła pokarmowe wspierające zdrową florę bakteryjną jelit:
żywność prebiotyczna:
czosnek,
cebula,
pory,
szparagi,
Banany
ogólnie owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste.
żywność probiotyczna:
kefir,
maślanka
jogurt,
sfermentowane warzywa np. Kiszona kapusta, kiszone ogórki,
kombucha,
kimchi,
miso.
Dodaj swój komentarz