Ciasto marchewkowe
z orzechami i kremowym serkiem
Składniki (blacha ok. 30 cm x 20 cm):
- 300g (4-6 sztuk) marchewek
- 220g (4 sztuki) jaja
- 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej
- 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej
- 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego
- 200g (kubek) jogurtu naturalnego
- 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu
- 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia
- 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej
- 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika
- 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu
W misce dokładnie wymieszać jajka ze słodzikiem przy pomocy trzepaczki. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
- 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego
- 40g (2 łyżki) masła orzechowego
- 1g (szczypta) cynamonu
- 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
Posypka:
- 40g (4 łyżki) nasion słonecznika
- 25g (łyżka) miodu
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.
Dodaj swój komentarz