05 czerw 2021
Zapiekanka ze szparagami i cukinią
z kaszą pęczak, indykiem i serem feta
Składniki (około 6-8 porcji):
- 200g kaszy pęczak
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 400g sera feta
- 1 łyżka oliwy
- 3 jajka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 10 szparagów
Kaszę ugotować. Ze szparagów, cukinii, cebuli oraz papryki usunąć części niejadalne. Warzywa pokroić w małą kostkę (zostawiając 2-3 szparagi do dekoracji). Poddusić mięso mielone wraz z warzywami na patelni z oliwą. Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszać z jajkami, serem feta oraz duszonym mięsem z warzywami (jeśli powstał sos podczas duszenia, starać się przełożyć masę bez płynu). Doprawić wedle uznania. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego. Wierzch udekorować szparagami. Piec około 60 minut w 180 stopniach bez przykrywki.
Dodaj swój komentarz