Budyniowe ciasto na daktylowym spodzie
Szybki deser z owocami sezonowymi
Składniki:
Spód:
- 250g daktyli
- 125g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 35g masła orzechowego
Daktyle wrzucić do wysokiego naczynia i zalać gorącą wodą tak, by je zakryła, odstawić. Do misy blendera lub thermomixera wrzucić namoczone daktyle (odsączone z wody, wodę pozostawić), mąkę i masło orzechowe. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody z daktyli. Masa powinna być kleista i dość twarda. Wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki lub zamrażalnika.
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 700ml mleka
- 80g erytrolu
- 2 żółtka jaja
- 1.5 łyżki żelatyny
Odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Pozostałą część zagotować z erytrolem. Dodać do wrzącego mleka masę budyniową oraz żółtka i chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i powoli dodać do masy, mieszając. Ostudzić i wyłożyć na spód daktylowy, ozdobić dowolnymi owocami i pozostawić do stężenia.
Dodaj swój komentarz