12 porcji po 100 kcal

Składniki:

Szpinak mrożony - 350g - porcja
Jaja 195 g - 3 duże sztuki 
Gałka muszkatołowa 1,5 g - pół łyżeczki
Sok z cytryny 3 g - łyżeczka
Czosnek 8 g - 2 ząbki
Łosoś wędzony 200 g - 2 opakowania
Kremowy serek chrzanowy 250 g - opakowanie
Koper 16 g - 2 łyżki

Sposób przygotowania
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.