26 luty 2021
Lawasz z pastą z tuńczyka
Przepis na szybki lunch z wykorzystaniem tradycyjnego ormiańskiego chlebka

Składniki:
- 2 placki lawasz (można użyć tortille)
 - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
 - 1/2 małej cebuli
 - 4 łyżki kukurydzy
 - 1 garść rukoli
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki musztardy
 - 1 ogórek kiszony
 - 2 łyżeczki serka śmietankowego
 - opcjonalnie kilka kawałków ostrej papryczki lub kaparów
 
Jajka ugotować, zmiksować z kukurydzą, tuńczykiem odsączonym z zalewy, musztardą, ogórkiem kiszonym i cebulą. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 150 stopni i wsadzić na około 2 minuty placki. Po wyjęciu posmarować je serkiem śmietankowym, położyć rukolę i pastę z tuńczyka, zawinąć. Ponownie podgrzać w piekarniku 2-3 minuty na chwilę przed podaniem lub spożyć na zimno.





Dodaj swój komentarz