09 sier 2020
Czy wiesz, że... likopenu więcej jest w przetworach pomidorowych niż świeżych pomidorach?
Likopen to naturalny barwnik, który nadaje pomidorom czerwony kolor o cennych właściwościach prozdrowotnych.
Zawartość likopenu w świeżych pomidorach jest jednak do 5 x mniejsza niż w koncentracie, soku czy sosie pomidorowym!
Likopen jest cennym antyoksydantem i wykazuje działanie:
- antynowotworowe poprzez hamowanie mutacji w komórkach nowotworowych w przypadku nowotworu jamy ustnej, krtani, przełyku, pęcherza moczowego oraz prostaty,
- stymulujące układ immunologiczny,
- ochronne na skórę względem promieniowania UV,
- obniżające ryzyko chorób serca oraz nadciśnienia tętniczego krwi
- hamujące względem zwyrodnienia plamki ocznej, która może być przyczyną utraty wzroku u osób starszych
Warto więc włączyć nie tylko pomidory do codziennej diety, ale także ich przetwory.
Dodaj swój komentarz