07 kwie 2020
Jaja faszerowane pieczarkami
Propozycja na Wielkanoc i nie tylko
Składniki:
- Jajo 200g 4 sztuki
- Pieczarka surowa 180g 4 duże sztuki
- Czosnek 5g 1 ząbek
- Natka pietruszki 12g 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 10g 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny 2% 30g 3 łyżeczki
- Szczypiorek 20g 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić, obrać ze skorupki i przekroić na pół. Żółtka wyjąć do miski i rozgnieść, a białka
ułożyć na półmisku. Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć na oliwie ze startym czosnkiem
aż woda odparuje z pieczarek. Gdy pieczarki ostygną, połączyć je z żółtkami. Farsz dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę
pietruszki, jogurt oraz sól i pieprz. Miejsce po żółtku napełnić farszem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj swój komentarz