Jogurtowy serniczek na otrębowym spodzie
Propozycja na Wielkanoc i nie tylko
Składniki na spód:
- Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
- Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
- Żółtko jaja 90g 3 sztuki
- Ksylitol/erytrol 10g 1 łyżka
- Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.
Składniki na masę jogurtową:
- Jogurt naturalny 2% 800g 2 duże kubki
- Białko jaja 120g 4 sztuki
- Ksylitol/erytrol100g 1/2 szklanki
- Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
- Olejek cytrynowy 1g kilka kropli
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo substancję słodzącą, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Dodaj swój komentarz