Składniki:

  • filet z kurczaka 2 piersi
  • cebula 1 sztuka
  • mleko kokosowe porcja około 300g
  • czosnek 1 ząbek
  • pieczarki kilka sztuk (4-5)
  • olej kokosowy lub oliwa 1 łyżeczka
  • papryka mała sztuka
  • przyprawy: kurkuma, curry, pieprz, chili, sól
  • opcjonalnie pasta curry, trawa cytrynowa, kolendra, limonka

W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć, następnie wrzucić kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Po chwili dodać cienkie plaserki papryki i chwilę poddusić. Zalać wodą, dodać pieczarki pokrojone w cienkie paski, opcjonalnie dorzucić trawę cytrynową i/lub pastę curry i gotować ok 15 minut. Doprawić wg uznania solą, pieprzem, ostrą papryczką, curry, kurkumą, sokiem z limonki i kolendrą.