• istnieje duża szansa na to, że możesz mieć jej niedobory! Wynika to m.in. ze zmniejszonej ekspozycji na słońce w naszej szerokości geograficznej oraz niskie spożycie jej źródeł pokarmowych,
  • niedobory witamin D wiążą się ze zwiększoną podatnością na infekcje,
  • może ona modulować odpowiedź immunologiczną,
  • niegdyś stosowano ją w leczeniu gruźlicy, wystawiając chory na działanie słońca, często leczono ją również tranem z ryb (jednego z najlepszych jej źródeł),
  • podanie witaminy D może być związane ze zmniejszeniem się częstotliwości zakażeń grypą.


Najlepsze źródła witaminy D:

  • ekspozycja na słońce,
  • oleje z ryb,
  • ryby,
  • żółtka jaj,
  • wątroba wołowa,
  • wzbogacone o nią produkty spożywcze,
  • grzyby,
  • sery.


Bibliografia:
Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755
Sahota O. Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing. 2014;43(5):589-591. doi:10.1093/ageing/afu104
Forrest KY, Stuhldreher WL. Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults. Nutr Res. 2011;31(1):48-54. doi:10.1016/j.nutres.2010.12.001