12 list 2020
Jak budować odporność? WITAMINA C
Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C w diecie!
- Badania wskazują, że jej niewystarczające ilości skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje!
- Występujące infekcje zaś obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C. Objawy trwających już infekcji dzięki tej witaminie mogą zostać skrócone lub złagodzone.
- Możesz cierpieć na jej niedobór, gdyż jest ona czwarta na liście niedoborowych składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych!
- Profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień. Jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Wśród źródeł witaminy C wyróżniają się:
- acerola,
- owoce dzikiej róży,
- kiwi,
- cytrusy,
- owoce jagodowe,
- ananas,
- papryka
- natka pietruszki,
źródło"
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Dodaj swój komentarz