16. października - Dzień Chleba
Dlaczego nie warto unikać pieczywa?
Podstawą racjonalnego żywienia są produkty zbożowe, które są dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Istnieje wiele mitów dietetycznych dotyczących spożywania pieczywa. Jednym z nich jest przekonanie, że należy unikać pieczywa, gdyż jest tuczące. Nie jest to prawda. Kromka chleba żytniego (30g) to 64kcal. Należy pamiętać, że masa ciała zwiększa się od nadmiernej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania, a nie od jednego produktu.
Pieczywo razowe jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i cynku. Takie pieczywo jest również rekomendowane dla większości zdrowych osób ze względu na niski indeks glikemiczny. Z praktycznego punktu widzenia, niekwestionowaną zaletą jest wygoda i szybkość w przygotowaniu posiłku z wykorzystaniem tego produktu.
Jakie pieczywo jest najlepsze?
Jakość pieczywa nie jest bez znaczenia. Najlepiej wybierać chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Warto kierować się zasadą: im krótszy skład tym lepiej.
Aby upiec chleb potrzebne są tak naprawdę tylko 4 składniki: mąka, woda, zakwas/drożdże, sól+ ewentualnie "zdrowe" dodatki np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, otręby czy czarnuszka. Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa-żytnie pieczywo powinno mieć odcień szaro-brązowy.
Czy zakup ciemnego pieczywa gwarantuje nam dobry skład? Niestety niekoniecznie. Producenci często dodają masę innych dodatków do wyrobu pieczywa, w celu poprawy smaku, struktury czy koloru.
Co nie powinno znajdować się w składzie chleba?
- tłuszcz
- cukier dodany:występujący pod nazwami cukier,glukoza, syropy np.syrop glukozowo-fruktozowy
- stabilizator: guma celulozowa E468(może być przyczyną wzdęć, bólu brzucha)
- guma guar E412(bardzo dobrze wiążę wodę, podwyższając lepkość, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie struktury pieczywa podobnej do tradycyjnej)
- barwniki (karmel, słód jęczmienny)
- konserwanty (dodawane przede wszystkim do pieczywa pakowanego w folię, w celu przedłużenia świeżości chleba)
- stabilizatory
Jeżeli na pieczywie, które chcemy kupić nie ma informacji z jakich składników został zrobiony chleb, warto wiedzieć, że mamy pełne prawo poprosić pracownika sklepu/piekarni, aby udzielił nam takich informacji.
Dodaj swój komentarz