13 sty 2019
Hummus na kilka sposobów
Pasta z ciecierzycy w kilku smakach.
Hummus to jedna z najczęściej przygotowywanych past. Jej wykonanie jest niezwykle proste.
Blendujemy:
- 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
- 5 łyżek pasty Tahini lub oliwy z oliwek
- opcjonalnie łyżeczkę soku z cytryny i/lub ząbek czosnku
- ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)
- ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)
Jak widać rozwiązań jest wiele i można dowolnie łączyć smaki. Pasta nadaje się doskonale na pieczywo, ale także jako przekąska z dodatkiem warzyw (seler naciowy, marchewki, ogórek).
Nasz faworyt to hummus w wersji z suszonymi pomidorami oraz wersja z dodatkiem wędzonej papryki.
Dodaj swój komentarz