27 marz 2017
Jak myć warzywa i owoce aby pozbyć się pestycydów i bakterii?
Wystarczy poświęcić kilka minut na odpowiednie umycie owoców i warzyw zaraz po powrocie z zakupów, by szybko i łatwo pozbyć się z nich szkodliwych substancji i bakterii.
Pierwszym krokiem jest moczenie około 2-3 minut warzyw i owoców w wodzie o odczynie kwaśnym, którą uzyskamy dodając do wody octu jabłkowego (ewentualnie winnego lub zwykłego) w ilości pół szklanki na litr wody lub używając 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Następnie moczymy je w wodzie o odczynie zasadowym przez kolejne 2-3 minuty. Uzyskamy odczyn alkaliczny dodając czubatą łyżkę sody lub ewentualnie soli kuchennej na litr wody.
Na koniec płuczemy owoce i warzywa pod bieżącą, neutralną wodą i gotowe!
Wystarczy kilka minut by zrobić krok ku zdrowiu :)
Dodaj swój komentarz