Domowe mleko kokosowe
Mleczko kokosowe to niezastąpiony zamiennik mleka krowiego dla osób unikających nabiału, źródło MCT (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych) w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie. Aromatyczna baza puddingów, koktajli, deserów.
Te sklepowe niestety są trudno dostępne, często słabej jakości (pełne zagęszczaczy i konserwantów) i drogie (cena dobrego mleczka to ok. 13-20zł /litr).
Stąd sposób na mleko kokosowe domowej roboty - prosty, szybki i oszczędny (litr takiego mleka to ok. 1-3 zł): potrzebne będą: -wiórki kokosowe (100g) na 1 litr wody -opcjonalnie ksylitol/miód do osłodzenia -blender Aby wykonać mleko wystarczy zalać wrzącą wodą wiórki kokosowe, a następnie blendować około 5 minut. Odcedzić i odcisnąć roztwór na gazie lub sitku, a w razie potrzeby dosłodzić. Gotowe! Pozostałe wiórki wykorzystać można do deserów, omletów czy ciastek lub wysuszyć i zmielić na mąkę.
Mleko powstałe w ten sposób jest mniej aromatyczne i rzadsze niż mleka kupowane w puszkach (porównać można je raczej do tzw. napojów kokosowych kupowanych w kartonach). Nie wymaga więc rozcieńczania i ma niższą zawartość kcal - poniżej 50 kcal/100g, gdzie wartość energetyczna gęstego kupnego mleczka to ok 190 kcal/100g. W związku z tym nie wymaga rozcieńczenia. Jeżeli w przepisie znajduje się 50-100g mleka sklepowego, można śmiało użyć zamiast tego 250-500g domowego mleka kokosowego z powyższego przepisu.
Do dzieła!
Dodaj swój komentarz