• Ilość posiłków powinna być dostosowana do indywidualnego trybu życia, długości dnia, treningów oraz wyników inuliny po 1,2h po obiążeniu, jednak zazwyczaj nie powinny być one częściej niż co 3-4h. Optymalnie powinno się stosować 3-4 posiłki w ciągu dnia, czasem 5.

• Nie należy podjadać nic, co może mieć smak, kalorie, węglowodany, wyrzucać insulinę pomiędzy posiłkami.

• Niezalecane będzie także spożywanie słodzików pomiędzy posiłkami.

• Zakaz popijania kawy z mlekiem, soków i innych napojów smakowych pomiędzy posiłkami!

• Indywidualnie należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów i wyeliminować cukry ze słodyczy, napojów gazowanych czy soków, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego.

• Ograniczyć należy spożywanie alkoholu oraz potraw smażonych, a także prozapalnych tłuszczy trans, znajdujących się w ciasteczkach, daniach gotowych, czy fast-foodach.

• Ograniczyć warto ilość owoców w diecie, szczególnie samodzielnie spożywanych, wybierać jedynie te z niskim indeksem glikemicznym.

• W zależności od porannej wartości insuliny można postawić na śniadania białkowo - tłuszczowe lub mieszane.

• Do posiłków warto dodawać warzywa, będące źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi.

• Dozwolone są mąki pełnoziarniste typu >1850, najlepiej żytnia, gryczana a także kokosowa, migdałowa. Polecane jest pieczywo z razowych mąk oraz płatki oraz otręby (ale nie błyskawiczne) np. żytnie, owsiane jako dodatek.

• Źródłem węglowodanów powinny być: kasze: gryczana, jęczmienna, pęczak, bulgur, jaglana w małych porcjach, ryż dziki, basmati, brązowy, bataty. 

• Jako źródło białek polecane są mięsa, ryby, jaja, nabiał, w zależności od tolerancji również nasiona roślin strączkowych.

• Jeśli wybieramy nabiał to naturalny, bez dodatków cukrów, najlepiej półtłusty. Bazujemy raczej na serach, niż mleku, czy jogurtach, gdyż te mogą wpływać znacząco na poziom insuliny. Posiłki z nabiałem warto komponować tak, aby był w nich dodatek tłuszczy np. oliwy, pestek, nasion, orzechów czy awokado.

• Spożywać posiłki o niskim ładunku glikemicznym, wybierając produkty o niskich indeksach glikemicznych i insulinowych, oraz odpowiednio je komponując, najlepiej z produktami zawierającymi tłuszcze.

• Jako dodatki do posiłków, które obniżają ładunek glikemiczny potraw wybierać można: orzechy, pestki, nasiona, awokado, oliwę z oliwek, olej kokosowy, czy mleko kokosowe.

• Produkty węglowodanowe lub owoce można spożywać po posiłku, lub pod jego koniec, co może wpłynąć na niższy wyrzut insuliny. 

 

Najważniejsze jest, aby posiłki były skomponowane na zasadach niskiego ładunku glikemicznego, co oznacza, że węglowodany powinny być zawsze w odpowiednich połączeniach z białkiem, oraz błonnikiem i tłuszczem!