Obok energii zapewniającej wzrost i rozwój organizmu, młodzi sportowcy potrzebują także dodatkowych kilokalorii ze względu na intensywne treningi. Zapotrzebowanie młodego sportowca może być nawet o 1000 kcal większe niż jego nieaktywnych rówieśników.
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i wysoka aktywność bez odpowiednio zbilansowanej diety może wpłynąć na zaburzenia wzrostu, rozwoju i dojrzewania, zmniejszenie możliwości wysiłkowych, osłabienia procesów regeneracji i zwiększenia ryzyka kontuzji.

Sposób, w jaki odżywia się trenujące dziecko wpływa nie tylko na masę ciała, ale także na: 

  • Wytrzymałość sportową
  • Siłę
  • Szybkość
  • Koncentrację
  • Wyniki sportowe
  • Samopoczucie
  • Odporność
  • Stan zdrowia.

 

Charakterystyka diety trenującego dziecka

Wśród szczególnych wymagań młodego organizmu należy przede wszystkim wymienić wysokie zapotrzebowanie na energię, dochodzące nawet do 3000-4000 kcal na dobę! Dla porównania zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny o niskiej aktywności ruchowej to około 2500 kcal. Jednocześnie dieta dziecka uprawiającego sport powinna charakteryzować się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych oraz węglowodanów, które są niezbędne do tworzenia energii na treningu. Warto, by w jadłospisie znalazły się zarówno produkty dostarczające węglowodany złożone (kasze, ryż, pieczywo, makarony) jak i tzw. cukry proste (owoce, owoce suszone, miód). Co ciekawe, dziecko uprawiające sport nie ma stosunkowo wysokiego zapotrzebowania na białko, ponieważ jego podaż powinna być dostosowana do masy ciała sportowca. Warto, by rodzice nauczyli się zachowania odpowiednich proporcji makroskładników w posiłkach, które różnią się od zwyczajowo stosowanych w dietach dorosłych.

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe wśród młodych sportowców

Badania w grupie młodych pływaków pokazują, że jednym z najczęściej występujących problemów żywieniowych jest niedostosowanie zapotrzebowania kalorycznego, ilości węglowodanów oraz tłuszczów do potrzeb dziecka. Stwierdza się także nadmierną podaż białka względem potrzeb młodego organizmu. Młodzi pływacy spożywają zbyt dużo mięsa, drobiu, jaj i ich przetworów, przy zbyt niskiej podaży produktów zbożowych, mleka i jego przetworów. Prowadzi to do niedoborów wapnia niezbędnego do budowy kości. Niedobory stwierdza się także w przypadku witaminy D, witaminy C, witaminy E oraz folianów. Problem obserwuje się także w przypadku nawodnienia. Uzupełnianie płynów przez młodych pływaków podczas treningu jest niewystarczające i nieadekwatne do ponoszonego wysiłku fizycznego.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

  • Urozmaicenie – które pozwala zapobiegać niedoborom pokarmowym. Im więcej produktów w diecie, tym ryzyko powstawania niedoborów jest mniejsze.
  • Regularność – stałe pory posiłków, które gwarantują stały dopływ energii, zapobiega senności i pozwala uzupełnić zapotrzebowanie na energię dziecka.
  • Znaczenie posiłku potreningowego – niezbędnego do regeneracji mięśni i glikogenu po treningu.
  • Przygotowanie posiłków na wynos (do szkoły) – które pozwala unikać spożywania żywności przetworzonej i słodyczy.
  • Odpowiednie nawodnienie – również podczas treningu. Domowe izotoniki podczas aktywności oraz woda popijana przez cały dzień pozwala uzupełnić utracone podczas wysiłku płyny.
  • Regeneracja – sen i odpoczynek pozwalające odpowiednio przygotować organizm na kolejny intensywny dzień treningowy a także osiągać lepsze wyniki sportowe.