- podczas komponowania posiłków bazuj na produktach z niskim indeksem glikemicznym

- dodaj do posiłku źródło błonnika, powinny być to przede wszystkim warzywa, do niektórych dań sprawdzą się także otręby (owsiane, gryczane, żytnie) 

- produkty skrobiowe gotuj krótko, al dente, unikaj rozgotowania i rozdrabniania np. do formy puree. Schłodź produkty skrobiowe (ryż, kaszę, makaron, ziemniaki) na dzień przed spożyciem w lodówce - obniży to indeks produków poprzez zamianę skrobii w nich zawartej na skrobię oporną

- wybieraj mniej dojrzałe owoce - np. zielone banany zamiast tych przejrzałych i nie spożywaj ich samodzielnie

- wybieraj przetwory z mąk razowych, im wyższy numer przemiału mąki w przetworach, tym lepiej  

- zadbaj o obecność w posiłku źródła tłuszczu - dodatek awokado, oliwy z oliwek, pestek, nasion, orzechów, mleka kokosowego pozwoli spowolnić wchłanianie glukozy do krwi

- nie korzystaj z produktów typu light, czy sztucznie odtłuszczonych - dotyczy to w szczególności nabiału. Wybieraj raczej naturalne, półtłuste sery twarogowe, sery twarde, sery z mleka owczego, koziego. Komponując posiłki zawierające serwatkę - np. jogurt naturalny lub ewentualnie mleko krowie - zadbaj o odpowiednie połaczenie ze źródłem tłuszczu i błonnika, ponieważ białko serwatkowe może mieć znaczący wpływ na wyrzut insuliny

- unikaj posiłków skomponowanych z udziałem samych węglowodanów np. ryż/kasza z owocami oraz takich, gdzie przeważa chude białko np. gotowany filet kurczaka z warzywami. Najlepiej, aby posiłki były zbilansowane i zawierały za równo węglowodany (najlepiej złożone, o niskim IG), białka i tłuszcze oraz błonnik pokarmowy

- unikaj przetworzonej żywności w formie sproszowanej, rozpuszczalnej, płynnej, papkowatej - tyczy się to koktajli instant, zupek, sosów, odzywek białkowych ale także soków i musów owocowych - produkty tego rodzaju błyskawicznie trafiają do krwioobiegu co powoduje szybki wzrost glukozy we krwi